Vinresa till Spanien

Spännande vinresa till årets vinort 2016- Montsant/Priorat

Vi reser till Montsant och Priorat! Varför just dit? För de goda vinernas skull förstås… Området har framställt vin i hundratals år, men börjat bli mer kända i modern tid. Vinerna är smakrika röda och vita viner, huvudsakligen på lokala druvsorter, varav garnatxa och carinyena är de viktigaste både för området och för andra vinområden i världen.
Vinerna från området är oftast välbalanserade och passar dessutom svensk matlagning och svenska gommar alldeles förträffligt.

Munskänkarna som har en målsättning att sprida kunskap om viner och vinområden, och har i år valt dessa områden som fokusområden. På vår resa möter vi många spännande viner och passionerade vinmakare, men också den lokala gastronomin på luncherna. I resan ingår 2-3 vinprovningar per dag, frukost, lunch, bussresa samt hotell. Vi bor i Tarragona vid havet där man botaniserar i stadens restauranger för middagarna på egen hand (ej inkluderat i resekostnaden).

Som guider har vi  Sinisa Curovic, som känner området, vinerierna och vinmakarna utan och innan och som garanterar att vi får en innehållsrik resa med varmt mottagande hos vinmakarna!
Sedan finns förstås också vi där, Georg Berg och Mats Burnert som ni redan känner.

Vi kommer att ha några intensiva provningsdagar, men tar en paus i vinbesöken på fredagen, då ni får möjlighet att utforska Tarragona på egen hand – vi kommer emellertid att ha en intressant provning på antingen hotellet eller en lämplig restaurang, där vi provar lite andra intressanta katalanska viner under Sinisas ledning.

 

Dag 1 – Välkommen till Katalonien!

(onsdag, 8 juni 2016) Under dagen, kl. 13.20 (preliminär tid) hälsar vi er välkomna på Barcelonas flygplats, varifrån resan går vidare i en privat buss till dagens första besök i D.O. Montsant.  Vi startar med viner som erbjuder en smakresa i terroirens tecken på ett av Montsants bästa kooperativ. Där kombineras besöket med en sen lunch och vinprovning. Efter lunch fortsätter vi till dagens andra besök.  Där vi får bekanta oss med Garnacha Peluda (Hårig Grenache) en druva som endast existerar i Montsant/Priorat och då i väldigt små mängder. Det blir en provning för proffs och nybörjare som anordnas av våra vänner i D.O. Montsant, då ni får prova på ett urval av Montsant-viner som representerar de olika zonerna i området.

Vi åker därefter till vårt hotell i hamnstaden Tarragona.  Framåt sena kvällen samlas vi för att gå igenom programmet för de följande dagarna och lär känna varandra lite bättre. Vi har valt inte inkludera middagar eftersom luncherna blir omfattande.

 

Dag 2 – DOQ Priorat, det mytomspunna vinlandet

(torsdag, 9 juni 2016) Efter en stärkande frukost kör vi de slingrande vägarna upp till Priorat. Priorat är en av bara två regioner i Spanien som erhållit den högsta ursprungs- och kvalitetsbeteckningen – DOC.  Cariñena och Garnacha är de druvor som dominerar de flesta vinerna från Priorat.

Vi gör ett längre besök i byn Escaladei hos en vinproducent som med stor entusiasm presenterar sin filosofi kring vinframställning. Ni vandrar bland vinfälten och diskuterar olika druvsorter, hälsar på i vineriet och lär er mer om olika lagringsmetoder. Självklart provar ni husets viner tillsammans med ägaren, eller vinmakaren.

Lunch intas på en av Priorats pärlor bland restauranger i Poboleda. Här serveras slow food-mat från närområdet, mat som passar perfekt till vinet från regionen. Ägaren tar emot och serverar en utsökt 3-rätters meny med utvalda viner.

Efter lunchen väntar ytterligare två besök. Det första hos Conxita och Salvador på Burgos Porta (Mas Sinen). Ekologiskt, biodynamiska principer och massor med passion är vad som kännetecknar detta lilla vineri strax utanför Poboleda. Ett vinhus som väldigt få hittar till men där ni välkomnas med öppna armar. Dagens sista besök, tar plats hos en av de särklass bästa och mest omskrivna vinproducenterna i Poboleda, Celler Mas Doix. Vi får förklarat vad som gör deras viner så speciella och sitter med vinmakaren och får serverat fantastiska viner med själ.

Dag 3 – Resledig dag!

(fredag, 10 juni 2016) Vi tar en ledig dag i Tarragona där ni har möjlighet att utforska staden på egen hand.

Vi har en gemensam vinprovning på vårt hotell, där vi testar vad de andra närliggande DO:na har att erbjuda!

 

Dag 4 – En djupdykning i Priorats fat!

Dagen inleds med ett besök i den vackra byn Gratallops, som ligger som en pärla mitt i regionen och där det ”nya Priorat” började sin resa med hjälp av 5 passionerade vinmakare.

Dagens första besök blir hos en av de stora fem och vi väljer att avslöja vilken det blir under första dagens genomgång. Lunch intas på Clos Figueras, vinhus med restaurang. Där vi bjuds på en 3-rätters lunch med passande viner

Ni får tillreda ert eget ’pa amb tomaquet’ på lantbröd, lokalodlade tomater, lite havssalt och rikligt med gårdens egen olivolja. Detta njuts tillsammans med lokala korvar, oliver, varpå varmrätt följer.

Efter lunch tar vi en gemensam promenad till Marc Ripoll Sans på Cal Batllet, den enda producenten i Priorat som gör ett vitt vin på den okända druvan EscanyaVella och då endast 500 flaskor per år.

Efter dagens tredje besök avslutar vi kvällen i byn Porrera och vinhuset Vall Llach. Denna enastående producent är en av endast två i Priorat som har ett vin som betecknas Vi de Finca, något som enklast förklaras med Grand Cru.

(lördag, 11 juni 2016)

Dag 5 – DO Montsant, branta berg och goda viner

(söndag, 12 juni 2016) Med sina drygt 1900 ha, är den årliga produktionen i Montsant runt 5 miljoner flaskor. Här produceras viner av stor variation, från kraftfulla och komplexa röda viner baserade på druvor från gamla stockar av Cariñena, Samso och Garnacha), till lätta vita viner av Macabeo och Garnacha Blanca. Även eleganta och karaktärsfulla roséviner och det söta vinet Vi Ranci hittar vi här.

Ni besöker under förmiddagen en intressant vinproducent som satsar på kvalitet som matchar vinerna från den mer kända grannregionen, DOQ Priorat.

För lunch har vi valt ut en restaurang, där den lokala maten tillagas och serveras med kärlek. Miljön är lika välkomnande som ägarparet, och maten hamnar definitivt inom kategorin ’slow food’.

Efter lunch hinner vi med ytterligare två besök och kanske blir det Ficaria Vins i La Figuera och/eller möjligtvis Solpost där Pilar Just. Andra möjliga producenter kan vara Acustic Celler, Pascona Montsant eller Celler Comunica.  På kvällen blir det frågesport för dem som vill kolla hur det ligger till med de nya vinkunskaperna.

Alternativt kan det vara att vi besöker ytterligare en producent i DOQ Priorat. Kanske det blir hos Sara Perez på Mas Martinet, eller hos Sara Perez på Venus Universal. Sara och hennes man Rene Barbier Junior är några av Montsants/Priorats mest kända och två av de bästa vinmakarna i dessa två områden.

 

Dag 6 – Tack och på återseende!

(måndag, 13 juni 2016) Efter frukost bär det av flygplatsen, eller till ert hotell i Barcelona, om ni väljer att kombinera vinresan med några extra dagar där.

———————————

Detta igår i resan:

  • Alla transporter enligt programbeskrivningen
  • Fem övernattningar med frukost på hotell i Tarragona
  • Besök och vinprovning på olika vinhus, efter att handpeng erlagts spikas besöken med vinmakarna och ett mer exakt schema kan fastslås
  • Tre luncher bestående av tre-rätters meny och utvalt vin

Detta ingår ej:

  • Flyg till Barcelona, reseförsäkring och avbokningsskydd
  • Eftersom många önskar något lättare på kvällen, och andra vill fortsätta den kulinariska upptäcktsfärden, har vi valt att lämna utelämna middagarna.

 

Pris per person med del i dubbelrum: 10,900 kronor • Pris per person i enkelrum: 12,200 kronor

Resan  skall vara betald  senast 9 maj  på bankgiro 5441-1319 (SEB).

 

Vilka är vi som guidar?

Sinisa Curovic, arbetar som exportchef på en av firmorna i området, arrangerar vinresor som denna men  är också aktiv i Munskänkarna i Barcelona. Hans djupa och täta kontakter med alla kända och okända vinproducenter i området borgar för en vinresa av hög kvalitet.
Georg Berg, Munskänk i decennier med ett gediget vinintresse, som hållit provningar i många år men också drivit den vinfokuserade restaurangen och vinkällaren Le Village fram tills förra året.
Mats Burnert, sommelier, utbildad vinmakare, munskänk som drivit kurser och provningar i många år.